Barouk release

De kuit wordt gevormd door 2 spieren, waarvan één diepe (musculus soleus) en één grotere oppervlakkige spier (musculus gastrocnemius). Deze spieren vormen samen de Achillespees en spelen zo een belangrijke rol in het staan en stappen. Een correcte spanning in deze spieren is namelijk essentieel voor een soepele afrol en een normale functie van de gewrichten in de voet. Tijdens het stappen wordt de druk (lichaamsgewicht) verdeeld over de verschillende beenderen, ligamenten en pezen. Als de kuitspieren verkort zijn, ontstaat er een te veel aan spanning over deze structuren, nog vóór de druk van het stappen verdeeld moet worden. Dit kan aanleiding geven tot overbelasting en beschadiging op verschillende niveaus. (bijv. Achillespeestendinopathie, hielspoor en metatarsalgie)


Verkorting van de kuitspier (ster) kan aanleiding geven tot klachten in de voorvoet (metatarsalgie, 1), de voetzool (hielspoor, 2) of de Achillespees (3)



In de meeste gevallen is alleen de oppervlakkige kuitspier, de gastrocnemius, verkort. In tegenstelling tot de diepe kuitspier ontspringt de gastrocnemius spier in het bovenbeen en verloopt deze langs de achterzijde van de knie. Vaak ervaren patiënten daarom ook last tot in de knieholte of krampen in het gehele onderbeen wanneer deze spier te gespannen is. De gastrocnemius valt gemakkelijk te herkennen omdat ze het grootste volume van de kuit vormt en uit twee delen bestaat. Het binnenste deel heeft een stevigere aanhechting aan het bovenbeen en bepaalt daarom het grootste deel van de spanning in de spier.


De gastrocnemius spier valt gemakkelijk te herkennen en heeft 2 delen: een laterale (L) en een mediale kop (M)


Door een periode van stretching kan u deze spier verlengen, maar dit dient wel intensief (tot 10 x/dag) volgehouden te worden voor een duur van minstens 4 à 6 weken. Soms stellen we vast dat de spier zeer taai is en de patiënten er niet in slagen de gastrocnemius spier voldoende los te stretchen. In dat geval kan chirurgie noodzakelijk zijn.

Een gastrocnemius verlenging? Minimaal invasief?

Bij een Barouk release wordt alleen het meest gespannen weefsel, dat zich onder de binnenste aanhechting op het bovenbeen bevindt, losgemaakt en van de spanning ontdaan. Hiervoor dient slechts een kleine incisie gemaakt te worden in de plooi van de knieholte. Er wordt geen gebruik gemaakt van schroeven of ander vreemd materiaal. Het betreft dus een minimaal invasieve techniek, die heel wat voordelen biedt.


Dmv een kleine incisie in de knieplooi kunnen we de mediale gastrocnemius kop verlengen (stippellijn)



Voordelen van een Barouk Release:

  • Zeer geringe complicaties
  • Geen gips, onmiddellijk bewegen en steunname mogelijk
  • Snelle ingreep met korte narcose en opname via dagziekenhuis,
  • Vlotte wondheling
  • De spierverlenging heeft geen nadelige effecten op termijn
  • Beide benen kunnen gelijktijdig behandeld worden

Hoe verloopt de nabehandeling?

Een Barouk release wordt uitgevoerd via dagziekenhuis en u mag tegen de vooravond het ziekenhuis verlaten. U kan na de ingreep onmiddellijk staan en stappen, maar dit voelt wat vreemd aan, met tijdelijk een gevoel van een wat zwakkere gang. Daarom dient u de eerste 2 weken beroep te doen op 2 krukken, zodat u zeker niet ten val komt.

Het is belangrijk dat de gewonnen souplesse niet verloren gaat. Hiervoor dient u zelf regelmatig oefeningen uit te voeren. Kinesitherapie wordt pas gestart na 2 weken. De eerste periode mag u alleen passief oefenen (door middel van een elastische band of handdoek wordt de spier onder spanning gebracht, zie afbeelding), aan een ritme van minstens 1/u gedurende 20 s.


Nabehandeling Barouk release
Onmiddellijk postoperatief kan gestart worden met passieve rekoefeningen van de kuitspier



Een eerste controle raadpleging wordt gepland na 2 weken. Hierbij evalueert uw arts de wonde en zullen de hechtingen verwijderd worden. De lengte van de kuitspieren wordt gecontroleerd en vergeleken met de situatie tijdens de operatie. In functie van souplesse die vastgesteld wordt, zal uw arts u richtlijnen geven in verband met de frequentie en intensiteit van bijkomende kinesitherapie. U mag de krukken ook achterwege laten en de benen volledig belasten. Regelmatige rustperiodes blijven wel aangewezen.

Zes weken na de operatie volgt een tweede controle. Gemiddeld duurt het ongeveer 4 weken vooraleer de tijdelijke zwakte in de gastrocnemius volledig verdwijnt en u de benen terug ‘normaal’ kan belasten gedurende een volledige dag. Afhankelijk van het type werk dat u uitvoert en of er al dan niet optie is tot telewerk, moet u dus ongeveer rekenen op 2 à 6 weken ongeschiktheid. Tijdens deze tweede raadpleging zal uw arts evalueren in hoeverre u het normale dagelijks en professioneel leven hervat heeft. De lengte van de spieren wordt gecontroleerd en vergeleken met de situatie voor en tijdens de ingreep.

Sporthervatting kan geleidelijk opgestart worden na zes weken, waarbij vooral voor duursporten rekening gehouden moet worden met een voorzichtige opbouw.

Deze operatie wordt uitgevoerd bij verschillende types klachten en pijn. Het spierweefsel moet eerst voldoende gerecupereerd moet zijn alvorens het effect van de verlenging tot uiting kan komen. Gemiddeld gezien duurt het daarom ook 4 à 6 weken vooraleer u een verschil kan voelen, met uitzondering van eventuele krampen of spanningsgevoel die meestal wel zeer snel verdwijnen. Uw arts zal u op voorhand inlichten op welke termijn er in uw specifieke situatie beterschap val te verwachten.



Barouk release
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x